Szemezgess kitűnő vörös- fehér- és rozé boraink közül
8624 Balatonszárszó, Ebhegy 17. Telefon: +36 20 999 44 22

Dézsma Pince

Borászat a balatoni borvidék szívében

PIncészetünk története

A Dézsma Pince egy 2007-ben újraindított családi vállalkozás. A pincészet idilli környezetben, Balatonszárszó egyik legöregebb és legszebb részén található. A minőségi fehérborokat saját termelésű szőlőből készítjük. A friss, könnyed, és a testesebb borok is megtalálhatók kínálatunkban.

Balatonszárszó egy kis gyöngyszem a Dél-Balaton régióban, amely rengeteg értéket rejt magában. Családom története az 1600-as évekig vezethető vissza erre a borrégióra, ahonnan az elsődleges kötődésem is származik.

2007-ben vásároltam meg az Ebhegyen található borospincét, mely a balatoni borrégió részeként gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet.
Az 1600-as években épített pince elsődlegesen a Tihanyi Apátság dézsma borospincéjeként működött, amelyre szintén visszautal borászatunk mai elnevezése. Így lettünk mi Dézsma Pince.

Az 1800-as évektől családi kötődésű birtokként ékeskedett tovább, minden évben a balatoni boroknak szentelve tevékenységünket. Az 1980-as években viszont idegen kezekbe került egy időre, de 2007-ben ismét megvásároltam, hogy a boraimat itt, e régi-új családi birtokon készítsem el.

Jelenlegi termőterületünk 2 hektár, mely a balatonszárszói Ebhegyen és Kötcsén a Sagar dűlőben fekszik. Évente körülbelül 6 – 8 000 palackozott bort készítünk. Legfontosabb célunk, hogy minőségi borainkon keresztül megmutassuk a helyi dűlőkben rejlő egyedi és kihasználatlan értékeket.

Technológiánk, borospincénk adottságai

Az Ebhegyen található borospincénk a tradicionális borkészítés színhelye, ahol vörös borainkat a barrique hordók mellett flexcube tartályban is erjesztjük, valamint addig érlejük, amíg el nem nyerik jellegzetes jegyeiket. Az 1600-as években készült pince remek éghajlati adottságokkal rendelkezik a borok érlelésére és tárolására, így ezt kihasználva építettük ki a bortermeléshez szükséges helyszínt is.

A fehér és rozé borainkat Balatonszárszó közepén egy régi malom épületből alakított üzemünkben készítjük el, reduktív-hűtött technológiát használva.
A boraink megjelenése szintén rendkívül fontos szempont számunkra, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk termékeink egyediségére.

Tulajdonos

ISMERD MEG, KÓSTOLD MEG

És szeresd meg különleges borainkat Te is!

EBHEGYI BORHÍREK

MI TÖRTÉNIK AZ EBHEGYEN? BLOGUNKBÓL KIDERÜL!
Minden ami a borral és Balatonszárszóval kapcsolatos.