Rólunk - Dézsma Pince

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:


Magunkról, történetünk

Balatonszárszó egy kis gyöngyszem a Dél-Balaton régióban, mely rengeteg értéket rejt magában. Családom története az 1600-as évekig vezethető vissza ezen a településen, az elsődleges kötődésem innen származik.

2007-ben vásároltam meg az Ebhegyen található pincét, mely gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet.
Az 1500-as években épített pince elsődlegesen a Tihanyi Apátság dézsma pincéjeként funkcionált, amelyre visszautal borászatunk mai elnevezése is (Dézsma Pince), a szocializmus előtt pedig családi kötődésű birtokban ékeskedett, ami még inkább arra ösztönzött, hogy a boraimat itt készítsem el.


Jelenlegi termőterületünk 0,6 hektár, mely a balatonszárszói Ebhegyen és Kőröshegyen található. A saját területeinkről szüretelt alapanyagot más, neves helyi termelőktől vásárolt szőlővel egészítjük ki, így évente 5 – 6 000 palack bort készítünk.
Legfontosabb célunk, hogy minőségi borainkon keresztül megmutassuk a helyi dűlőkben rejlő egyedi értékeket.Technológiánk, pincészetünk

Az Ebhegyen található pincénk a tradicionális borkészítés tárháza. Az 1500-as években készült pince remek klimatikus adottságokkal rendelkezik a borok érlelését és tárolását illetően.A kísérletezés fontos számomra a borkészítésben. Hordóink kiválasztásánál is a sokszínűséget tartottam fontosnak, így többféle francia, amerikai és magyar tölgyből készült hordók egyaránt megtalálhatók a pincében.
A hagyományos borkészítési eszközök mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a reduktív technológiai fejlesztésekre is. Célunk, hogy a könnyed, gyümölcsös bor kategória is nagyobb helyett kapjon a portfóliónkban. A boraink megjelenése is fontos számunkra.
Nagy hangsúlyt fektetünk termékeink egyediségére.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz